5 tips voor het schrijven van ijzersterke blogtitels

Je kent ’t misschien wel. Je weet een goed onderwerp voor een blog. Je schrijft ‘m en dan belandt de cursor weer bovenaan het papier. De titel. Dat zijn de woorden die de lezer als eerst leest. Of niet. En dáár zit de uitdaging in! Maak de titel van jouw blog nét zo sterk als de inhoud.

1. Noem 1 getal

Getallen in blogtitels doen het goed. Waarom? Kijk maar naar de titel van deze blog. De titel is overzichtelijk en vooraf snel te scannen. Je weet wat je krijgt. Daarnaast vinden we oneven getallen (3,5,7,9) onder die tien aantrekkelijk: ‘3 design- en vormgevingstrends voor 2020’. En boven de tien vinden we een getal dat eindigt op 5 of 0 het fijnst. Bijvoorbeeld: ‘20 manieren om content te genereren voor jouw social media’.

2. Niet wat, maar hoe

Lezers willen graag antwoord op de welbekende ‘hoe’-vraag. Hoe pak je iets aan? Hoe doe je iets? ‘Hoe formuleer je een kernboodschap?

3. Confronteer je lezer

De confrontatie aangaan werkt. Stel een confronterende vraag over een onderwerp. ‘Het algoritme op LinkedIn verandert. Hoe blijf je zichtbaar?’ of ‘Aan welke communicatieblunders maak jij je schuldig?’ Je bent nieuwsgierig naar het antwoord, dus klik je door. Het zit ‘m in de formule: “probleem of stelling… vraag”.

4. Maak jouw titel nét zo sterk als de inhoud

Er is niets zo vervelend dan pakkende titels met een waardeloze inhoud. Dit is een zogenaamde clickbait en doet alles behalve goeds voor jouw naam. Overdrijf de titel daarom niet, maar maak hem wel sterk en vooral specifiek! De lezer wil weten waar hij/zij aan toe is, dus welke antwoorden hij kan verwachten en welke informatie je gaat delen. ‘Hoe maak je content tot een succes?’

5. Schrijf meerdere titels voor je blog

Het is goed om de opties te bekijken. Dit geldt ook voor een sterke blogtitel. Bedenk meerdere titels voor een blog, laat je adviseren en vraag feedback aan je collega. Kies de beste titel uit. Het vergt misschien wat tijd, maar het helpt je zeker bij het schrijven van de volgende blogs. Zeker de moeite waard!

Vond jij deze tips interessant? Lees dan zeker onze >link blog< 6 tips voor het schrijven van een prikkelende tekst. Ga jij deze tips toepassen? Of kun je hulp gebruiken? We zijn er voor jou.

Garcella Dings
14 mei 2020
Terug naar het overzicht