Hoe formuleer je een kernboodschap?

Wat als je jouw bedrijf, product, dienst of crisis slechts in één zin mag uitleggen aan je publiek? Welke zin kies je dan? Met andere woorden: wat is jouw kernboodschap? Een krachtige kernboodschap formuleren is niet eenvoudig. Met deze tips helpen we je een eind op weg.

Over je organisatie, product of dienst valt vast veel te vertellen. Maar wat is het belangrijkste dat je je publiek wilt vertellen? Omdat je doelgroep behoefte heeft aan duidelijkheid, helpt het opstellen van een heldere kernboodschap. Het is de rode draad in al je communicatie. Telkens toets je je communicatie aan jouw kernboodschap.

Drie elementen

Zoals je vast al vermoedde, raakt een kernboodschap de kern van jouw verhaal. Bovendien beantwoordt een kernboodschap vragen van je doelgroep. Een goede kernboodschap raakt niet alleen de essentie, maar is ook kort, bondig én bevat de volgende drie elementen:

  • Waarom moet ik dit weten? Kijk (ik zie, ik constateer): probleem, aanleiding
  • Kan ik het volgen? Want (ik weet): oorzaak, samenhang, analyse
  • Wat moet ik er verder mee? Dus (ik vraag, ik doe): oplossing, voorstel, actie

Schrijven vanuit jouw organisatie

Je kunt het ook over een andere boeg gooien. Stel jezelf de vraag “Waarom doen wij dit?” Zo start je je kernboodschap niet vanuit je doelgroep, maar vanuit je eigen organisatie. Kijk na de beantwoording nog eens naar de drie elementen hierboven. Zijn de vragen van je doelgroep nu makkelijker te beantwoorden?

  • Waarom (hoger doel)
  • Doen (proces, activiteiten)
  • Wij (en niet iemand anders)
  • Dit (concrete maatregelen)

Wat levert het op?

Hoe je het ook draait of keert, het verwoorden van je kernboodschap vergt tijd en energie. Maar dan heb je ook wat. Een korte en duidelijke boodschap is doorslaggevend voor je communicatie. Je kunt ‘m in zijn geheel gebruiken, bijvoorbeeld in een projectplan of visiedocument. Je kunt ook elementen eruit nemen voor bijvoorbeeld woordvoering.

Denk je dat je met deze tips je kernboodschap onder woorden kunt brengen? Of kun je nog wat hulp gebruiken?

Anne Geurts
1 november 2019
Terug naar het overzicht