Vervangt ChapGPT binnenkort tekstschrijvers?

Je hebt het vast al gehoord. ChatGPT is coming for your job. Zou het echt zo’n vaart lopen met de tools voor kunstmatige intelligentie? We testten het voor je uit.

Wat is kunstmatige intelligentie?
In een eerdere blog vertelden we je over kunstmatige intelligentie. Ook lichtten we enkele handige tools toe. Op ChatGPT zoomen we graag in.

Hoe werkt ChatGPT?
Het taalmodel ChatGPT genereert teksten met behulp van kunstmatige intelligentie. Het kan jouw merk helpen bij de automatisering van je communicatieprocessen. Vervangt het een tekstschrijver?

De test
We vragen ChatGPT om de Meinweg in Herkenbosch te beschrijven. Binnen luttele seconden verschijnt er een lap tekst op ons beeldscherm.

De tekst is erg feitelijk geschreven. En een beetje saai. Maar het klopt wel wat er staat. Eens kijken of we een spannender tekstje kunnen krijgen. We vragen ChatGPT nogmaals om een beschrijving van de Meinweg, maar met een andere vraagstelling.

 

Ook deze tekst komt er super snel uit. We zien direct dat dit stukje veel losser is geschreven. Het bevat meer bijvoeglijke naamwoorden en interessante weetjes. Dat is best knap! Zo zie je dat de vraagstelling de output beïnvloedt.

Is ChatGPT betrouwbaar en objectief?
ChatGPT brengt zijn antwoorden vol overtuiging. Toch zit het programma er vaker naast. De antwoorden die de tool geeft, zijn op basis van context gemaakt. Omdat het programma geen interne registratie heeft van goed en fout, kloppen de antwoorden niet altijd. Of zijn ze racistisch of seksistisch getint. De tool is dus niet 100% betrouwbaar en objectief. Dat betekent dat een check van de tekst zeker geen kwaad kan!

Vervangt ChatGPT mijn tekstschrijver?
ChatGPT is prima te gebruiken ter inspiratie en input. Zo onthulde Gert Verhulst laatst dat Studio 100 de tool gebruikt ter inspiratie om liedjes te schrijven. Maar om een écht sterke tekst te schrijven, kun je niet zonder menselijke kracht. Speel gerust met het programma, maar voeg je persoonlijke touch eraan toe. Immers: persoonlijk contact is de sleutel tot de betrokkenheid van je doelgroep. Daarom zien wij ChatGPT niet als vervanging, maar als een welkome handigheid.

Anne Geurts
27 maart 2023
Terug naar het overzicht