5 handige AI-tools

Doe jij iets met schrijven? Redactie? Of copywriting? Dan is de razendsnelle opkomst van ‘intelligente’ schrijfrobots je vast niet ontgaan. Misschien heb je al stiekem geëxperimenteerd met een tool als ChatGPT. We zetten een paar handige tools voor je op een rij.

Wat is kunstmatige intelligentie?
First things first: wat is kunstmatige intelligentie? Oftewel Artificial Intelligence (AI)? Het is technologie die menselijk gedrag nabootst. Het doel? Complexe taken automatiseren of vergemakkelijken. Daarbij maakt het gebruik van algoritmen en geavanceerde technologieën zoals machine learning, deep learning en natural language processing. Recentelijk verscheen ChatGPT in het nieuws. Maar AI is niets nieuws, het is al langer in te zetten.

Welke AI-tools zijn er?
Te veel om op te noemen! We zetten er paar handige tools voor je op een rij:

ChatGPT: een taalmodel dat door kunstmatige intelligentie teksten genereert. Het helpt je bijvoorbeeld bij je communicatieprocessen. Hoe? Je vraagt het programma simpelweg om een stukje tekst te schrijven over een willekeurig onderwerp. En er rolt als vanzelf een tekst uit. Overigens, ChatGPT is meer dan een schrijfrobot. Je kunt de kunstmatige intelligentie van OpenAI van alles vragen. Het legt je de meest moeilijke termen uit in Jip-en-Janneketaal. Of geeft je tips voor je volgende vakantie aan de Spaanse Costa Brava.

DeepL: lijkt op Google Translate, maar dan een betere versie. Naast de bekende vertaalfunctie kun je ook PDFs, docs, en presentaties in 31 verschillende talen laten vertalen. Wat ons betreft kun je dit prima inzetten voor e-mails of korte social mediaberichten. Heb je een langere tekst? Dan raden we een professionele vertaler aan.

Illustroke: met Illustroke kun je tegen een kleine vergoeding geweldige plaatjes genereren met een paar woorden. Kies vervolgens je stijl, kleur and… go!

Cleanup.pictures: heb je een leuke foto gemaakt? Maar zit er iets in het beeld dat je stoort? Met deze tool haal je het gemakkelijk weg! De tool is gratis tot een resolutie van 720p. Zo poetsten wij onze vormgever weg:

Flair: voor gave productfoto’s heb je geen professionele fotostudio meer nodig. Flair lost het op: beschrijf in welke setting jouw product moet staan. In een oogwenk is jouw productfoto klaar voor gebruik.

Human superpower
Het is duidelijk dat AI (nog) geen menselijke kracht kan vervangen. Gooi je marketingstrategie dus nog niet om. Wel geven deze ontwikkelingen je te denken over de mogelijkheden die AI biedt. Als hulpmiddel of ter inspiratie. Zie het als een verlengstuk dat jouw werk makkelijker, leuker en sneller kan maken. Dan maak je optimaal gebruik van de voordelen van AI in combinatie met jouw human superpower.

Anne Geurts
21 maart 2023
Terug naar het overzicht